marți, 2 iunie 2009

Dureri de cap

Nu de curand, nu stiu ce s-a intamplat, dar se pare ca la mine in birou este o epidemie, daca ii pot spune asa de durere de cap.
Credeti-ma pe cuvant ca este ingrozitoare. Chiar si eu am una chiar in acest momendurere de capt si incerc sa fac orice numai sa uit de durerea de cap. De aceea m-am gandit ca ar fi bine sa scriu ceva despre durerile de cap.
Durerea de cap, sau cefaleea, in termeni medicali, este cel mai frecvent simptom pentru care pacientii se prezinta la medic. 85% dintre europeni acuza periodic dureri de cap.
Cefaleea poate fi clasificata in doua categorii.
1. Prima clasa, cefaleea primara, apare in absenta altor simptome. Cele mai cunoscute tipuri din aceasta categorie sunt migrena si cefaleea tensionala.
2. A doua clasa este reprezentata de cefaleea secundara care apare ca rezultat al unei alte patologii. Spre exemplu, cefaleea din sinuzita, tulburari vasculare, secundara unui traumatism sau administrarii unor medicamente.
Cefaleea din starile tensionale apare, in momente de stres, de foame, depresie, agitatie, anxietate, oboseala s.a. Mecanismul de aparitie a durerii nu este complet cunoscut. Se pare ca situatiile de stres determina modificari in compozitia chimica sanguina de la nivelul creierului.
Semne si simptome
- dureri de cap cu senzatie de presiune, de apasare
- durerea este bilaterala, nepulsatila
- durata durerii este de aproximativ 30 min, insa, in situatii exceptionale, poate dura si saptamani sau chiar luni
- se asociaza cu stare de agitatie si de oboseala
- nu se asociaza cu greata, varsaturi
Migrena este caracterizata de dureri mult mai mari decat cele din cefaleea tensionala. In cazul cefaleei din migrena individul nu isi mai poate desfasura activitatile zilnice.
Cauza migrenelor nu a fost pe deplin elucidata. Se pare ca transmiterea genetica joaca un rol important in aparitia acesteia. O alta cauza probabila este modificarea calibrului vaselor de la nivelul creierului (fie prin vasoconstrictie - micsorarea diametrului, avand ca rezultat un debit cerebral scazut, fie prin vasodilatatie - marirea calibrului asociata cu un debit sanguin cerebral crescut).
Semne si simptome
- dureri de cap care cresc in intensitate pana la aparitia episodului migrenos in care respectiva persoana nu isi mai poate desfasura activitatea
- durerea este unilaterale (doare jumatate de cap), pulsatila
- durata durerii este de aproximativ 4-5 ore, insa poate dura si cateva zile
- se asociaza cu greata, varsaturi, fotofobie (sensibilitate la lumina)
- durerea are caracter recidivant
Durerea de cap este infernala, indiferent daca este din stari tensionale sau este o migrena. Oricare ar fi cauza, nu ezitati in a o trata si a merge la medic daca situatia se agraveaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu