sâmbătă, 4 aprilie 2009

De unde "Iepurasul de Paste"?

iepurasDe ceva timp auzim mereu despre Iepurasul de Paste care aduce cadouri, dulciuri copiilor mici. Acum stau si ma intreb de unde si pana unde legatura intre Paste si iepuras. Si tot cautand am gasit pana la urma originea lui si legatura lui cu sarbatoarea Pastelui.
Iepurasul de Paste este de fapt un personaj de poveste despre care se spune ca aduce oua vopsite si dulciuri copiilor in Sfanta zi de Paste. In realitate, iepurasul reprezinta simbolul fertilitatii si al naturii care se trezeste la viata odata cu venirea primaverii si nu are nici o legatura cu sarbatoarea Mortii si Invierii lui Iisus Hristos.
Legenda iepurasului, ca un simbol al Pastelui, a fost pentru prima data pastementionata in Germania, avandu-si originea probabil in traditia populara precrestina. Primii care au facut dulciuri in forma de iepurasi au fost germanii, iar primele astfel de dulciuri inventate erau facute din coca si zahar.
La americani sarbatoarea Pastelui (“Easter” in engleza) si-a luat numele de la zeita Anglo- Saxona Eostre, care avea ca animal de companie un iepure. Este impresionant, dar acest iepuras al zeitei Eostre a facut primul ou colorat. Pornind de la aceasta legenda, americanii au inventat jocul “ascunsului oualor” si “vanatoarea de oua”.
Fiecare popor are propria lui traditie legata de Iepurasul de Paste, dar sa nu uitam ca el este doar un mit.iepuras de paste
In schimb la noi, acesta a capatat o nota comerciala, transformandu-se aproape intr-o industrie. Acest lucru este confirmat ca in preajma Pastelui, magazinele sunt pline ochi de iepurasi de Paste din ciocolata, de plus, de jucarie care se vand foarte foarte bine.
Sa nu uitam va rog povestea care sta de fapt in spatele acestui Iepuras de Paste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu