Tatuajele sunt prezente de mai mult timp decît s-ar putea crede. Haideti sa facem o scurtă prezentare a istoriei tatuajului şi modul în care au fost create.
Sa incepem cu semnificatia cuvantului: tatuaj deriva de la cele doua mari influente pe care le suporta--> polineziana si tahitiana. Influenta polineziana este sugerata prin cuvantul "ta"care se traduce prin "a lovi ceva", influenta tahitiana simtindu-si facuta prezenta prin cuvantul"tatau"care se traduce prin"a insemna ceva".
Pura intamplare a facut ca aceasta descoperire sa prinda contur in intreaga lume:un barbat ranit a descoperit aceasta arta prin frecarea ranii cu o mana murdara de cenusa si resturi ramase dintr-un incendiu izbucnit in apropierea sa. Semnul marcat a ramas chiar si dupa vindecarea ranii.
In 1991 a fost descoperit pe un munte dintre Austria si Italia un barbat al carui corp zacea in acel loc de 5000 de ani. Acestui om i s-a dat denumirea de"otzi omul zapezii", iar pe corpul sau s-au gasit 57 de tatuaje printre care o cruce pe genunchiul stang, 6 linii lungi de 15 cm deasupra rinichiului ,si un numar mare de linii paralele pe glezne.
Multă vreme, tatuajele au fost apanajul marinarilor şi infractorilor. De obicei, unele foarte primitive, care foloseau doar cateva detalii, avand un aspect bidimensional, fără relief. Lista cu cele mai des folosite simboluri includea: flori, inimi, sirene, corăbii, ancore, şerpi, păsări şi nume.
În închisoare, tatuajele – făcute de profesionişti sau amatori – pot dezvălui multe lucruri, ca de pildă: cine eşti, din ce bandă faci parte, ce convingeri ai, caţi ani ai stat în închisoare (aşa-numiţii “ani morţi”) sau poate chiar caţi oameni ai omorat. Printre simbolurile cunoscute se numără: o lacrimă sub ochi sau panze de păianjen pe coate, pentru a simboliza cîţi oameni a ucis individul respectiv.
Japonezii au devenit interesaţi de tatuaje, însa doar pentru aspectele decorative ale acestora. Artiştii japonezi au devenit unii dintre cei mai mari buni in acest domeniu. Felul în care ei foloseau culorile, perspectiva şi imaginaţia lor a dat acestei practici un nou înţeles. În primul mileniu al erei noastre, japonezii au adoptat practicile şi formele tatuajelor folosite de chinezi.
Desi in trecut, arta tatuajului era vazuta in multe popoare de pe tot globul ca si o arta ce infrumuseta corpul sau avea semnificatii importante, tatuajul o data cu raspandirea lui si in Europa a inceput sa primeasca o semnificatie negativa.
Tatuajele au capatat contur in Franta in secolul 18, dar s-au facut multe speculatii in privinta efectelor negative ale tatuajelor,fapt care a condus la interzicerea acestei practici.
Tatuajele erau specifice pentru membrii unor organizatii,care considerau tatuatul ca un simbol al dedicarii totale fata de acea organizatie,tatuaje ce reprezentau convingerile religioase, numarul de ani petrecuti in inchisoare, locurile pe unde au umblat membrii acelei organizatii. Circurile au profitat ani de-a randul de pe urma tatuajelor, atragand publicul prin prezentarea unor insemne tatuate pe corpurile artistilor.
Arta tatuatului este o practica straveche ,dar se pastreaza si-n ziua de azi prin intermediul saloanelor de tatuat care realizeaza insemne de diverse tipuri.
sâmbătă, 4 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu