sâmbătă, 4 aprilie 2009

Oua de Paste

ouaO data cu apropierea Pastelui ne gandim la ouale rosii pe care le vom ciocni cu cei dragi.
Vopsitul oualor de Paste se face conform obicieiurilor specifice fiecarei zone din tara, dar cel mai interesant mi se pare cel din Bucovina. Aici ouale rosii sunt numite merisoare, iar cele cu ornamente sunt numite incondeiate, inchistrite sau impistrite.
Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra). Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc. La sfarsit, dupa "scriere" si "imbaiere", oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Cele mai raspandite motive folosite la inchistrarea oualor sun crucea Pastelui, Pastefloarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararea ratacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele, coarnele berbecului, carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul ciobanului, fluierul ciobanului, "patruzeci de clinisori", vartelnita, creasta cocosului, broasca etc.
Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe si religioase. Iata cateva simboluri si semnificatii utilizate:
- linia dreapta verticala = viata ;ouale de paste
- linia dreapta orizontala = moartea ;
- linia dubla dreapta = eternitatea ;
- linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
- linia usor ondulata = apa, purificarea ;
- spirala = timpul, eternitatea ;
- dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.
In Bucovina, cojile oualor de Pasti, sunt aruncate in rau, pentru ca apa sa le poarte la "Blajini" (fiinţe imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezaţi, al caror loc de vieţuire se afla la "capatul lumii", aproape de Apa Sambetei). In felul acesta, si Blajinii stiu ca pentru toti crestinii a venit Pastele.
Acestea sunt cateva din traditiile legate de oul de Paste pastrate in Bucovina. Eu ma bucur ca inca se mai pastreaza astfel de obiceiur intr-o lume care tinde sa fie din ce in ce mai dependenta de masini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu